P-H-B Hoornick
Praktijk voor psychologie, systeem- en haptotherapie

 

Haptotherapie

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie. Haptonomie betekent “de kunst van het voelen”.

Haptotherapie heeft als uitgangspunt de cliënt bewust te laten worden van zijn gevoelens. Het lichaam is hierbij een heel belangrijke informatiebron.

In onze maatschappij ligt de nadruk vooral op ons verstand. Wij worden op een hoog niveau aangesproken, waarbij het gevoel wel eens naar de achtergrond wordt geschoven waardoor wij ons niet altijd bewust zijn van wat we voelen. Het is belangrijk om een gezond evenwicht tussen verstand en gevoel te laten ontstaan. Haptotherapie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Je leert zicht te krijgen op je krachten maar ook op je kwetsbare stuk en hier op gezonde wijze mee om te gaan.

Het bijzondere van haptotherapie is dat er gebruik gemaakt wordt van aanrakingen. Vanaf ons vroegste bestaan zijn wij in min of meerdere mate gewend om aangeraakt, geraakt te worden of zelf aan te raken. Deze goed bedoelde aanraking is van groot belang voor je hechting, ontwikkeling en emotioneel welbevinden. Het gevoel er oprecht te mogen zijn.

Binnen de haptotherapie leer je de signalen die je lichaam je geeft te herkennen en serieus te nemen. Je leert open te staan voor je gevoelens en hier ook naar luisteren en handelen. Het geeft dan ook de mogelijkheid deze gevoelens te communiceren naar anderen.

Binnen de begeleiding wordt gebruik gemaakt van aanraken, oefeningen maar ook gesprekken.

Deze begeleiding is geschikt voor mensen die problemen hebben met aanrakingen, die moeilijk bij gevoelens of emoties kunnen komen, blokkeren in bepaalde situaties, het gevoel zijn dat zij zichzelf kwijt zijn, explosief zijn in het uiten van emoties, kortom voor een ieder die zijn of haar gevoel een beetje kwijt is.

 

 

 

 

 

Psychologische en Haptonomische Begeleiding Hoornick | Marlestraat 7 | 5045 EK Tilburg ( Reeshof )